Workshops

Bij elke workshop bestaat de mogelijkheid om vragen te stellen. Hier kan je je aanmelden! Je kan zelf kiezen welke workshops jij graag bij wilt wonen!

Dolf Meijer

Van clubtrainer naar schoolschaakleraar

Je geeft enthousiast les op de schaakclub en zou dit ook wel op scholen willen doen. Hier liggen immers enorm mooie kansen. Maar wat komt daar allemaal bij kijken als trainer?

Dolf Meijer heeft jarenlange ervaring met het begeleiden van trainers in het lesgeven op scholen. Hij vertelt over de overeenkomsten en verschillen tussen het geven van schaaktraining op de club en op school.

Dolf Meijer is eigenaar en trainer van 040schaakt, waarmee hij in Eindhoven elke week aan ruim 500 kinderen naschoolse schaaklessen verzorgt.

Workshop 3 van 15:40 tot 16:40

Sascha Werlich

Aandacht voor gemengde groepen

Trainingsgroepen zijn minder homogeen dan we misschien zouden willen. Grote leeftijdsverschillen en grote niveauverschillen zijn nodig om voldoende jeugd in een lesgroep te krijgen. Daarnaast zijn meisjes vaak in de kleine minderheid. Hoe kun je toch iedereen behouden voor de schaakclub? En ze de aandacht geven?

Sascha Werlich is sportpedagoog bij sportpedagoog.com, een stichting die heel veel sportverenigingen ondersteunt. Sascha Werlich was rugby-international en bondscoach bij het rugby.

Workshop 2 van 14:30 tot 15:30

Sascha Werlich

Positief coachen

Hoe maak je contact? Hoe geef je goed 1- op 1- aan- dacht? Hoe geef je complimenten? En hoe spreek je kinderen aan? Duidelijk zijn in woorden en wat is je voorbeeldrol als trainer.

Sascha Werlich is sportpedagoog bij sportpedagoog.com, een stichting die heel veel sportverenigingen met pedagogiek ondersteunt. Sascha Werlich is trainer/educator voor World Rugby, en was rugby-international en bondscoach bij het rugby.

Workshop 1 van 12:50 tot 13:50

Johan van den Brink

Moet je hoogbegaafd zijn om hoogbegaafdheid te begrijpen?

Soms zou je dat wel denken, er is veel onduidelijkheid op dit gebied. Aangezien je als schaaktrainer waarschijnlijk al snel één of meer hoogbegaafden in je groepje hebt, wil je hier wel wat over weten. Johan van den Brink neemt je in deze sessie mee langs een aantal wetenschappelijk onderbouwde inzichten, die we samen vertalen naar de praktijk. 

Johan van den Brink is schaaktrainer van Veenendaalse SV, en geeft op diverse hogebegaafde scholen schaaktraining.

Workshop 2 van 14:30 tot 15:30

IM Willy Hendriks

Move First, Think Later

Willy’s eerste boek Move First, Think Later zorgde voor de nodige beroering in de wereld van de schaakdidactiek. In deze lezing/workshop kijkt Willy daarop terug en geeft hij zijn visie op de diverse trainingsvormen en manieren om beter te leren schaken. Daarbij komen onder andere een paar verschillen met de Stappenmethode aan bod.

Willy is een ervaren trainer en auteur van een aantal spraakmakende schaakboeken. In het verleden heeft hij voor de KNSB gewerkt als coördinator talentontwikkeling.

Workshop 1 van 12:50 tot 13:50

Dolf Meijer

Plezier in schaken: een nieuwe lesmethode

De lesgroepen worden groter en de kinderen steeds jonger, maar hoe leer je kinderen van 5 jaar schaken op een manier die voor hen begrijpelijk en leuk is? In deze workshop licht Dolf Meijer de nieuwe lesmethode "Plezier in schaken" toe, die hij samen met Anton Bakels heeft ontwikkeld. Deze methode biedt duidelijke opdrachten en een heldere structuur waardoor jonge kinderen met minimale begeleiding goed kunnen leren schaken. Ontdek hoe je met onze methode structuur en plezier combineert in het schaakonderwijs!

Dolf Meijer is eigenaar en trainer van 040schaakt. Een initiatief in Eindhoven om schoolschaakles te geven op heel veel scholen.

Workshop 2 van 14:30 tot 15:30

IM Robert Ris

Spelvormen

Als vrijwillige schaaktrainer heb je vaak niet de tijd om steeds nieuwe spelvormen te bedenken. Toch kan juist die variatie de lessen veel leuker en motiverender maken voor je leerlingen. Tijdens deze sessie neemt Robert je mee langs verschillende materialen en eenvoudige ideeën om je schaaklessen snel en makkelijk op te frissen. Zo zorg je in korte tijd voor meer plezier en betrokkenheid in je lessen!

IM Robert Ris is prive-trainer van diverse Nederlandse toptalenten en geeft daarnaast op diverse clubs schaakles.

Workshop 2 van 14:30 tot 15:30

IM Robert Ris

Hoe ontwikkel je een talent?

Elke vereniging heeft wel van die kinderen die net wat beter, sterker en gemotiveerder zijn dan de rest. Ze willen méér leren dan ze in dat ene uurtje op de club kunnen oppikken. Maar hoe begeleid je deze talenten naar de juiste content? Hoe leren ze omgaan met schaakengines, partijen analyseren en een eigen openingsrepertoire opbouwen? Tijdens deze sessie ontdek je hoe je deze jonge talenten kunt ondersteunen, zodat ze zich verder kunnen ontwikkelen en hun volledige potentieel kunnen bereiken.

IM Robert Ris is prive-trainer van diverse Nederlandse toptalenten en geeft daarnaast op diverse clubs schaakles.

Workshop 1 van 12:50 tot 13:50

Nederlandse Schaakbond

Thema schaaktrainer 1…

De cursus schaaktrainer 1, 2 en 3 zijn hevig gemoderniseerd. Hierdoor is er meer aandacht voor … en … . Zeer leuke en goede kennis voor elke schaaktrainer.

Deze workshop is geschikt voor trainers die graag een sneak preview willen hebben van de cursus als cursisten die Schaaktrainer 1 behaald hebben, en … ….. … .

Ben je na afloop van de workshop enthousiast geworden over het volgen van een schaaktrainercursus? Spreek Esmee of Milko aan na afloop van deze sessie!

Workshop 1 van 12:50 tot 13:50

Herbert Eppinga

Hoe stimuleer je schaken op scholen?

Tijdens deze workshop legt Herbert uit hoe hij hele klassen (hele scholen!) enthousiast heeft gekregen om te leren schaken. Hiervoor gebruikt bij niet alleen het schaakspel. Herbert mobiliseert schaaktrainers maar vooral ook basisschool docenten zelf én de grappige en avontuurlijke kinderboekenreeks Simon de schaker geschreven door Joyce van der Meijden, helpen daarbij! Deze verhalen werken als katalysator voor het jeugdschaak.  

Herbert geeft ook praktische tips. Hoe kom je bijvoorbeeld het beste in contact met scholen? Welke groepen zijn het meest geschikt voor schaaktraining? En natuurlijk antwoord op de vraag: Hoe krijg ik, net als de muziekleraar, betaald voor mijn diensten?  

Herbert Eppinga is mede-oprichter van Pentachess. Een stichting ter promotie van het jeugdschaak in de regio van Meerkerk tot Dordrecht.

Herbert geeft deze workshop samen met schrijfster Joyce van der Meijden.

Workshop 1 van 12:50 tot 13:50


Bram Hamers

Bewegend Leren

Schaken betekent vaak lang stil zitten en stil zijn. Tegelijkertijd zijn kinderen gemaakt om te bewegen. Bewegend leren is een effectieve methode die in het basisonderwijs steeds vaker wordt ingezet. En met succes, voor zowel de lichamelijke als de mentale ontwikkeling van kinderen. Wat is bewegend leren? Welke werkvormen zijn geschikt voor tijdens een training? Hoe bereid je je als trainer voor?

Daarnaast vertelt Bram hoe je als trainer ervoor kunt zorgen dat drukkere lesmomenten ook tot orde kunnen leiden.

Bram Hamers is leerkracht in het basisonderwijs, schaaktrainer op basisscholen en schaaktrainer bij Arnhemse Schaakacademie.

Workshop 3 van 15:40 tot 16:40

Nederlandse Schaakbond

Sociale veiligheid

In een uur tijd neemt de Nederlandse Schaakbond mee in de stappen die je moet nemen om helemaal up-to-date te zijn met je vereniging. Hoe vraag je gratis een VOG aan? En hoe vertel je een vrijwilliger die al 25 jaar bij je lesgeeft dat het toch echt nodig is?

Hoe zit het met de vertrouwenspersoon? En nog meer praktische vragen van WBTR tot Sociale Hygiene.

Workshop 3 van 15:40 tot 16:40

Ben je er ook bij?